Paul Ichim: EximBank are capacitatea de a sustine dezvoltarea infrastructurii

Bucuresti, 10 octombrie 2016 – EximBank are capacitatea de a sustine implementarea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii, in special a celor derulate de autoritatile locale, iar aceasta competenta ar putea fi amplificata odata cu preluarea atributiilor specifice unei banci de dezvoltare ce permit crearea unor mecanisme eficiente de finantare si sustinere a economiei locale, a spus Paul Ichim, vicepresedintele EximBank, in cadul conferintei ”Business Summit – Impreuna pentru Romania”.

”Am fost intrebat de multe ori ce poate sa faca o banca de dezvoltare in plus fata de o banca comerciala, iar ca raspuns mi se pare relevant sa va prezint un proiect finantat de banca de dezvoltare a Poloniei. Proiectul, un parteneriat public-privat pentru dezvoltarea unei statii feroviare si crearea unui spatiu urban, are o valoare de 27,7 mil. euro si prevede, pe langa modernizarea statiei, constructia de parcari supraterane, cladiri comerciale etc. Finantarea bancii de dezvoltare a fost de 10 mil. euro, pe o perioada de 17 ani, cu o dobanda de 0,87%. Beneficiul unui astfel de proiect, ce a putut fi finantat doar de catre o banca de dezvoltare: 1,7 hectare de teren revitalizate, facilitati turistice si de agrement, crearea a 400 de noi locuri de munca. Cred ca acest exemplu descrie cel mai elocvent mecanismele de functionare ale unei banci de dezvoltare si implicatiile pe care le poate avea la nivelul dezvoltarii locale”, a spus oficialul EximBank in cadrul panelului ”Infrastructura, IT si Logistica” din cadrul summit-ului.

El a mentionat ca, in Romania, proiectul bancii de dezvoltare, aflat in discutia publica de mai bine de un an, inregistreaza intarzieri in implementare, insa ”suntem increzatori ca procesul de revizuire si actualizare a cadrului legislativ relevant va fi finalizat in cel mai scurt timp astfel incat sa putem, ca si vecinii nostri, sa implementam proiecte integrate, care aduc noi locuri de munca, creeaza o devoltare a infrastructurii locale si ajuta la cresterea economica a unei tari”.

EximBank se implica activ de aproape 25 de ani in sustinerea si promovarea mediului de afaceri romanesc, sprijinind proiectele companiilor locale. Infiintata ca agentie de export, EximBank a urmat un parcurs ce i-a permis sa depaseasca acest statut, pastrandu-si in acelasi timp unicitatea.

In urma reajustarilor directiilor de actiune, realizate in timp pentru adaptarea la evolutiile economice nationale si mondiale, EximBank are astazi capacitatea de a propune segmentului corporate un portofoliu de produse si servicii atractiv pentru orice tip de societate comerciala, fie ca este IMM sau companie mare, deruleaza tranzactii internationale, ori se adreseaza numai pietei interne.

Totodata, pentru ca actioneaza ca agent al statului pe piata romaneasca de garantii si asigurari, EximBank este principalul canal prin care fondurile publice, puse la dispozitie de statul roman, se infuzeaza in economia reala, contribuind la cresterea competitivitatii companiilor locale.

Informatii suplimentare despre produsele si serviciile EximBank pot fi obtinute prin intermediul site-ului www.eximbank.ro sau al adresei de e-mail informatii@eximbank.ro.