Ichim: EximBank este inca deschizator de drumuri in finantarea business-ului extern

Bucuresti, 12 decembrie 2016 – EximBank este inca deschizator de drumuri in Romania in ceea ce priveste structurarea de facilitati pentru proiecte complexe pe care companii locale le deruleaza in afara tarii si asteptam ca, urmand modelul nostru, si celelalte banci din piata sa ofere finantari pentru firmele romanesti care doresc sa faca business extern, mai ales ca pot beneficia de tot sprijinul pe care EximBank il poate oferi ca orice Export Credit Agency”, a spus Paul Ichim, vicepresedintele executiv al EximBank in cadrul Galei premiilor pentru domeniul energetic organizata de portalul energynomics.ro.

paul_ichim_eximbank

EximBank a fost desemnata castigatoarea categoriei ”Finantarea anului” pentru acordul incheiat in acest an cu Romelectro SA, unul dintre cei mai mari contractori generali pentru proiecte energetice, in vederea derularii unui proiect in Egipt. Banca a acordat un plafon de finantare multiprodus in valoare de 63 mil. lei, precum si o asigurare in numele si contul statului roman pentru exporturi in Egipt in valoare de 18 mil. euro pentru Romelectro care este lider de consortiu, impreuna cu alte doua firme romanesti, intr-un proiect ce vizeaza punerea in functiune a unui bloc de 1200 MW la termocentrala de la Burullus, Egipt.

”Ma bucur ca finantarea acordata de EximBank a fost apreciata de juriu si sunt fericit ca am reusit sa avem parteneriate cu companii foarte solide din Romania care deruleaza proiecte ample in afara tarii. Dar, in acelasi timp, sunt si putin trist pentru ca finantarea anului in domeniul energiei a fost identificata ca fiind cea acordata de noi, din punctul meu de vedere o finantare comuna la nivel international, o finantare pe care orice companie din multe tari din lume o poate accesa intr-un mod foarte simplu. Sunt trist pentru ca, daca ne uitam la proiectul despre care discutam, vedem ca Deutsche Bank de exemplu, impreuna cu agentia de sustinere a exporturilor din Germania – Euler Hermes, a atras finantari de 1,5 miliarde de euro. Privind la cele 12 – 13 milioane de euro pe care a reusit sa le implementeze EximBank pe un singur obiectiv, vedem ca noi facem pionierat in Romania pe astfel de tranzactii. Astept cu foarte mare interes ca in perioada urmatoare, plecand de la aceste exemple ale EximBank, si celelalte banci din piata sa vina cu finantari pentru toate companiile care doresc sa iasa in afara tarii, nu numai pentru cele din energie. Din punctul nostru de vedere au tot sprijinul pe care EximBank il poate oferi ca orice Export Credit Agency”, a spus Paul Ichim (foto).

Proiectul la care va participa Romelectro in Egipt este parte a unui amplu program al autoritatilor egiptene de crestere a capacitatilor de producere a energiei electrice, care sa acopere consumul in crestere. Acesta prevedere dezvoltarea a trei termocentrale greenfield la Beni Suef, Burullus si New Cairo, termenul de finalizare fiind sfarsitul lui 2018. Furnizorul echipamentelor este Siemens AG, care a semnat un contract de 9 mld. dolari pentru care Deutsche Bank AG, HSBC Middle East si KfW Ipex Bank GmbH au fost mandatate pentru finantare.

EximBank se implica activ de aproape 25 de ani in sustinerea si promovarea mediului de afaceri romanesc, sprijinind proiectele companiilor locale. Instrumentele sale financiare specifice sunt dedicate exclusiv segmentului corporate si pot fi accesate de orice tip de societate comerciala, individual sau alaturi de banca finantatoare. Banca detine o retea de 20 unitati, iar operatorii economici pot obtine informatii suplimentare prin intermediul site-ului www.eximbank.ro sau al adresei de e-mail informatii@eximbank.ro.