EximBank asigura inca cinci ani exporturile IMM-urilor romanesti in UE si statele OECD

EximBank va continua sa emita pana in 2021 polite de asigurare in numele si contul statului roman pentru companiile romanesti care se confrunta cu imposibilitatea acoperirii riscurilor comerciale si politice de catre asiguratorii privati pentru exporturile pe piata Uniunii Europene si a tarilor membre OECD.

Fiind o facilitate care se incadreaza in categoria ajutoarelor de stat, lansarea acesteia a necesitat aprobarea Comisiei Europeane care, recent, a autorizat prelungirea valabilitatii schemei de asigurare a riscurilor temporar non-piata pana la 31 decembrie 2021. Initial, facilitatea a fost valabila pana la 31 decembrie 2016.

”Avand in vedere faptul ca oferta standard a asiguratorilor privati de creante nu acopera integral nevoile de asigurare ale IMM-urilor exportatoare romane, in special a celor de talie foarte mica, EximBank a intreprins demersurile pentru a prelungi valabilitatea acestei scheme de ajutor de stat pentru a oferi intreprinzatorilor locali inca un instrument care sa le asigure un grad ridicat de confort in derularea afacerilor cu parteneri externi. Din acest an au fost flexibilizate si conditiile de asigurare pe termen scurt si putem asigura riscurile comerciale si politice atat impreuna, cat si separat, ceea ce speram ca ne va permite sa sustinem cat mai multe companii locale, mai ales ca schema are un buget total de aproape 8 milioane de euro”, a spus Traian Halalai, presedintele executiv al EximBank.

Acest tip de asigurare este destinat IMM-urilor cu o cifra anuala de afaceri la export mai mica de 2 mil. euro si exportatorilor (IMM si companii mari) care realizeaza livrari catre un singur debitor, in cazul in care perioada de expunere la risc (perioada de fabricatie plus perioada de credit comercial) este mai mare de 181 de zile.

Asigurarea EximBank acopera 85% din pierderile inregistrate ca urmare a producerii unor riscuri comerciale si politice, iar perioada de expunere la risc este de maximum 2 ani. EximBank asigura o calitate a acoperirii corespunzatoare standardelor pietei, respectiv acopera numai riscurile justificate din punct de vedere economic, nefiind acceptata acoperirea cumparatorilor cu intarzieri la plata.

In calitate de Export Credit Agency (ECA) in Romania, EximBank a dezvoltat si ofera in numele si contul statului roman produse de asigurare – care protejeaza incasarile exportatorilor impotriva riscurilor asociate partenerilor externi si a riscurilor asociate tarii de destinatie si faciliteaza accesul la produsele de finantare, putand fi cesionate in favoarea bancilor finantatoare, pentru completarea mix-lui de garantii:

– Polita de asigurare a creditelor de export pe termen scurt pentru riscuri non-piata si riscuri temporar non-piata;

– Polita de asigurare a creditelor de export pe termen mediu si lung;

– Polita de asigurare a investitiilor romanesti de capital in strainatate;

– Polita de asigurare a creditului cumparator.

Banca poate acoperi riscurile exportatorilor pe toate pietele internationale, atat din Uniunea Europeana cat si din spatiul extracomunitar: Europa non-EU (Moldova, Serbia, Muntenegru, Bosnia si Hertegovina, Turcia), Orientul Mijlociu, Asia, Africa, America Centrala si Latina.