EximBank urca 13 pozitii in Top 100 banci din Europa de Sud-Est

Bucuresti, 9 iulie 2019 – EximBank a urcat 13 pozitii in Top 100 Banci din Europa de Sud-Est dupa activele administrate in 2018, ocupand locul 49 cu o crestere de aproape 30% a activelor fata de anul anterior, conform clasamentului anual realizat de agentia de presa SeeNews.

Editia din acest an include 13 de banci romanesti, iar EximBank se mentine in top zece cele mai profitabile banci locale, fiind pe pozitia a 6-a din acestea.

La nivel regional, profitul net al primelor 100 de banci s-a imbunatatit semnificativ ajungang la nivelul record de 4,4 miliarde de euro in 2018, in crestere cu 24% fata de anul precedent. In acelasi timp, activele totale au urcat la 279 miliarde de euro, cu o crestere de numai 1,45% fata de 2017.

“Bancile din Europa de Sud-Est au inregistrat o performanta solida in 2018, operand intr-un mediu economic imbunatatit pe fondul unei lichiditatii ridicate si in absenta unor socuri majore externe sau interne. Extinderea portofoliilor de credite, asociata cu scaderea imprumuturilor neperformante, a sustinut o crestere istorica a profiturilor nete, in ciuda ratelor scazute ale dobanzii”, potrivit SeeNews care, pentru realizarea clasamentului, a analizat 190 de institutii bancare din 11 state.

EximBank si-a continuat strategia ambitioasa de dezvoltare pe care a urmat-o in ultimii sase ani si a raportat pentru 2018 o crestere consistenta a expunerilor, o calitate ridicata a activelor, o majorare a cotei de piata pe segmentul de creditare corporate, precum si un profit record.

La finele anului 2018, banca administra expuneri totale in valoare de 8,0 miliarde de lei, in crestere cu 30% fata de sfarsitul anului 2017, si inregistra un profit de 113,5 milioane de lei, reprezentand cea mai buna performanta financiara din ultimii noua ani.

Banca a crescut creditarea cu 27% fata de 2017, ajungand la un portofoliu de credite de 4,6 miliarde de lei, lucru care i-a consolidat pozitia pe zona de creditare corporate prin castigarea de cota de piata. Cresterea activelor a propulsat EximBank pe locul 12 in clasamentul bancilor de pe piata locala, cea mai inalta pozitie ocupata de pana in prezent.

EximBank se implica activ de peste 25 de ani in sustinerea si promovarea mediului de afaceri romanesc, sprijinind proiectele companiilor locale. Infiintata ca agentie de export, EximBank a urmat un parcurs ce i-a permis sa depaseasca acest statut, pastrandu-si in acelasi timp unicitatea. Banca are astazi capacitatea de a propune un portofoliu de produse si servicii atractiv pentru orice tip de societate comerciala, fie ca este IMM sau companie mare, deruleaza tranzactii internationale, ori se adreseaza numai pietei interne.

Totodata, pentru ca actioneaza ca agent al statului pe piata romaneasca de garantii si asigurari, EximBank este unul dintre canalele prin care fondurile publice, puse la dispozitie de statul roman, se distribuie in economia reala, contribuind la cresterea competitivitatii companiilor locale.