Programul financiar de sustinere a companiilor mari: EximBank finanteaza cu 21 mil. lei Schwab Agro Prod
Bucuresti, 15 februarie 2021 – EximBank a acordat, in cadrul schemei de ajutor de stat COVID-19 pe care o implementeaza in urma mandatului special primit din partea statului roman, o finantare cu dobanda subventionata in valoare de 21 de milioane de lei companiei Schwab Agro Prod, una dintre cele mai mari companii cu profil agricol din judetul Satu Mare.
Fondurile acordate Schwab Agro Prod, in cadrul programului financiar de sustinere a companiilor mari si a IMM-urilor cu cifra de afaceri de peste 20 milioane lei (in 2019), sunt destinate finantarii activitatii curente a companiei.
”EximBank are ca obiectiv principal sustinerea companiilor romanesti pentru depasirea acestei perioade speciale generata de criza sanitara si, de aceea, ne-am extins portofoliul cu aceasta masura temporara de ajutor de stat care are ca scop deblocarea accesului la finantare al firmelor care se confrunta cu deficit de lichiditati. Companiile mari si IMM-urile cu cifra de afaceri peste 20 de milioane de lei in 2019 pot aplica pentru aceste produse cu componenta de ajutor de stat pana la data de 31 mai 2021. Incurajam atat firmele, cat mai ales bancile comerciale, sa exploateze aceasta resursa valoroasa si accesibila pe care o reprezinta finantarile si garantiile pe care statul roman le pune la dispozitia companiilor prin intermediul EximBank, o resursa ce poate deschide mult mai usor calea companiilor spre produsele oferite de banci, in conditii de risc reduse pentru acestea din urma”, a spus Traian Halalai, presedintele executiv al EximBank.
Schwab Agro Prod, a fost infiintata in anul 2004, iar in prezent exploateaza 3.000 ha de teren agricol, in zona Ardud, cu 40% culturi de toamna (grau si rapita) si restul culturi de primavara (soia, floarea-soarelui si porumb). In timp, societatea si-a largit sfera de activitate orientandu-se catre domeniul viticol. Astfel, in anii 2008 – 2009, a infiintat plantatii de vita de vie pe o suprafata de 205 ha de teren in zona Ratesti, judetul Satu Mare, fiind prima companie care a realizat o plantatie de anvergura de struguri rosii din aceasta regiune. In plus, Schwab Agro Prod detine si unul dintre cele mai moderne centre pentru depozitarea cerealelor din Transilvania, cu o capacitate de stocare de 35.000 tone si o capacitate de uscare 800 tone/zi, iar in 2014 a inaugurat o statie de biogaz in localitatea Ardud. Compania are aproape 50 de angajati, iar in 2019 a avut afaceri de circa 221 de milioane de lei.
”Anul trecut a fost unul dificil pentru toata lumea, dar, cu o strategie de criza eficienta, noi am reusit sa optimizam operatiunile pentru a asigura continuitatea activitatii. Cu toate acestea, avand in vedere ca situatia este in continua evolutie, trebuie sa fim pregatiti sa facem fata oricaror provocari viitoare. De aceea, suntem incantati ca am reusit sa accesam aceasta finantare de la EximBank care ne va permite sa ne consolidam capitalul de lucru si sa ne concentram atentia pe derularea proiectelor de dezvoltare pe termen scurt, respectiv punerea in functiune a unui nou centru de procesare viticol cu o capacitate de pana la 2.000 de tone de vin anual, precum si pe atingerea obiectivelor stabilite pentru termen lung – cresterea prezentei pe piata vinului si continuarea extinderii suprafetei agricole exploatate”, a spus Mihai Schita, managerul Schwab Agro Prod.
Companiile mari si IMM-urile cu cifra de afaceri peste 20 de milioane de lei in 2019 pot beneficia de produse noi de finantare si garantare cu componenta de ajutor de stat, oferite de EximBank ca parte a programului guvernamental de sprijin din cadrul Planului de investitii si relansare economica.
Prin acest program se asigura acces la instrumentele de suport oferite de statul roman si obtinerea unui nivel de sustinere similar cu companiile europene pentru toate firmele romanesti eligibile interesate, care pot avea acces la sprijin la suma maxima permisa de Cadrul temporar al Comisiei Uniunii Europene.
Principalele caracteristici ale programului de sustinere a companiilor mari si a IMM-urilor cu cifra de afaceri peste 20 de milioane de lei in 2019:
- Alocare bugetara prin EximBank in numele si contul statului – 4 miliarde de lei;
- Produse noi de finantare si garantare cu componenta de ajutor de stat, oferite de EximBank alaturi de portofoliul existent de finantari, garantii si asigurari oferite in conditii de piata;
- Potential de sustinere a sute de companii mari si IMM-uri din Romania, prin credite de investitii, capital de lucru sau garantii pentru liniile de finantare, care sa permita continuarea si dezvoltarea activitatii, cresterea volumului de afaceri si pastrarea sau crearea de noi locuri de munca;
- Costuri minime, in concordanta cu Cadrul Temporar al Comisiei Uniunii Europene – ROBOR + 0,25%-2% pe an.
Termenul pana la care companiile pot depune dosare de solicitare a produselor de finantare si garantare din cadrul acestei scheme de ajutor de stat este 31 mai 2021.