Programul financiar de sustinere a companiilor mari: EximBank finanteaza cu 12 mil. lei Faist Mekatronic, una dintre cele mai mari companii din Bihor

Bucuresti,  03 martie 2021 – EximBank a acordat, in cadrul schemei de ajutor de stat COVID-19 pe care o implementeaza in urma mandatului special primit din partea statului roman, o finantare cu dobanda subventionata in valoare de 12 milioane de lei companiei oradene Faist Mekatronic, furnizor de componente pentru industria auto si infrastructura telecom.

Fondurile acordate Faist Mekatronic, in cadrul programului financiar de sustinere a companiilor mari si a IMM-urilor cu cifra de afaceri de peste 20 milioane lei (in 2019), sunt destinate asigurarii necesarului de lichiditate pentru desfasurarea activitatii curente.

”Flexibilitatea si adaptabilitatea EximBank ne-au permis sa implementam rapid finantarile si garantiile cu ajutor de stat si astfel companiile care nu erau in dificultate la finele lui 2019 au la dispozitie instrumente care sa le sustina activitatea in aceasta perioada, astfel incat sa se poata concentra asupra planurilor de redresare si mentinerii locurilor de munca.  Prin acest raspuns imediat la provocarile cu care ne confruntam incepand din anul trecut avem oportunitatea ca, alaturi de clientii nostri, sa contribuim activ la demersurile care se fac pentru accelerarea tendintei de crestere a economiei romanesti”, a spus Traian Halalai, presedintele executiv al EximBank.

Faist Mekatronic, parte a grupului britanic Faist, a fost infiintata in 2005, la Oradea, iar in prezent are peste 1.000 de angajati. Dupa sase ani de la infiintare, in 2011, compania si-a mutat productia intr-o noua hala, de 25.000 de metri patrati, amplasata in cadrul Parcului Industrial Oradea, unde au fost realizate pana in prezent investitii de circa 75 de milioane de euro, in special in echipamente cu un inalt nivel tehnologic, achizitionate de la producatori consacrati europeni si japonezi.

”Activam in doua domenii puternic impactate de pandemia COVID-19 pe plan global: telecom – unde in a doua parte a anului au fost suspendate proiecte majore de infrastructura, respectiv automotive – unde majoritatea producatorilor auto si-au redus si chiar si-au oprit temporar activitatea. Astfel, in efect de domino, activitatea noastra a fost destul de puternic afectata. Scaderea vanzarilor ne-a creat dificultati la nivel operational si ne-a redus predictibilitatea, ceea ce a facut planificarea si gestionarea relatiilor cu furnizorii destul de dificila. Finantarea acordata de EximBank in cadrul acestui program de sprijin ne asigura premisele pentru relansarea activitatii in acest an. Comenzile in zona automotive au revenit deja la nivelul anterior pandemiei si sunt semnale foarte bune si in ceea ce priveste zona telecom”, a spus Remus Cotut, directorul general al Faist Mekatronic.

Compania isi propune sa fie lider in tehnologie si inovatie, fiind axata pe productia componentelor turnate din aluminiu, cu o prelucrare mecanica de inalta precizie. In prezent se deruleaza proiecte importante atat in zona telecom, cat si automotive, cu jucatori relevanti din ambele domenii. Astfel, in industria auto se deruleaza proiectele de fabricarea a  carcasei unei cutii de viteze pentru un model Porsche full electric, pompe de ulei si de vacuum pentru motoarele BMW pe benzina, componente pentru cutii de viteze si motor cu ardere interna pentru VW, Jaguar sau Ford. In sectorul telecom, clientul principal este Ericsson, iar compomentele mecanice sunt parte a infrastructurii 4G. Incepand cu anul 2019, compania a inceput productia pentru unele componente parte din infrastructura 5G.

Produsele fabricate la Oradea sunt realizate din aluminiu – compania achizitioneaza aluminiu sub forma de lingouri, acesta este topit in turnatorie si apoi, cu ajutorul matritelor si utilajelor de injectat, se produce forma bruta a piesei, urmand apoi o pregatire a suprafetei pentru o prelucrare mecanica de inalta precizie.  In 2019, Faist Mekatronic a inregistrat o cifra de afaceri de 310,2 milioane de lei (circa 65,5 mil. euro), iar 95% din productie este destinata exportului.

Companiile mari si IMM-urile cu cifra de afaceri peste 20 de milioane de lei in 2019 pot beneficia – pana la 31 mai 2021 -de produse noi de finantare si garantare cu componenta de ajutor de stat, oferite de EximBank ca parte a programului guvernamental de sprijin din cadrul Planului de investitii si relansare economica.

Prin acest program se asigura acces la instrumentele de suport oferite de statul roman si obtinerea unui nivel de sustinere similar cu companiile europene pentru toate firmele romanesti eligibile interesate, care pot avea acces la sprijin la suma maxima permisa de Cadrul temporar al Comisiei Uniunii Europene.

Principalele caracteristici ale programului de sustinere a companiilor mari si a IMM-urilor cu cifra de afaceri peste 20 de milioane de lei in 2019:

  • Alocare bugetara prin EximBank in numele si contul statului – 4 miliarde de lei;
  • Produse noi de finantare si garantare cu componenta de ajutor de stat, oferite de  EximBank  alaturi de portofoliul existent de finantari, garantii si asigurari oferite in conditii de piata;
  • Potential de sustinere a sute de companii mari si IMM-uri  din Romania, prin credite de investitii, capital de lucru sau garantii pentru liniile de finantare, care sa permita continuarea si dezvoltarea activitatii, cresterea volumului de afaceri si pastrarea sau crearea de noi locuri de munca;
  • Costuri minime, in concordanta cu Cadrul Temporar al Comisiei Uniunii Europene – ROBOR + 0,25%-2% pe an.

Termenul pana la care companiile pot depune dosare de solicitare a produselor de finantare si garantare din cadrul acestei scheme de ajutor de stat este 31 mai 2021.