Rodbun Grup contracteaza o finantare de 84,5 mil. lei cu garantie EximBank

Bucuresti, 14 aprilie 2021 – Banca Comerciala Romana, CEC Bank, Raiffeisen Bank și Banca Romaneasca sustin agricultura romaneasca, printr-un credit sindicalizat in valoare de 84,5 milioane de lei acordat companiei Rodbun Grup, una din cele mai importante companii de agro-business din Romania. Finantarea beneficiaza de o garantie emisa de catre EximBank in cadrul Programului guvernamental de sustinere financiara pentru companiile mari.

 PCF Investment Banking Romania (fosta Professional Capital Finance) a actionat in calitate de consultant exclusiv al imprumutatului in structurarea, negocierea și implementarea tranzactiei.

Parteneriatul dintre marile companii din domeniul agricol și banci este esential dupa un an in care fiecare dintre cei care activeaza in sectorul agri-business a fost implicat in lupta impotriva Covid-19 și impotriva efectelor grave ale secetei.

 „Exista un lant al responsabilitatii sociale – iar prioritatea noastra a fost sa fim alaturi de fermieri prin produse accesibile și livrate la timp, in ciuda numeroaselor provocari logistice generate de starea de urgenta. Rodbun a dorit, intre altele, sa protejeze genetica romaneasca, rezultata din munca cercetatorilor autohtoni, la hibrizii de porumb și floarea soarelui. Prin parteneriatul asumat azi, bancile dovedesc consistenta acestui principiu fundamental – al responsabilitatii impartașite – care explica rezilienta economiei romanești in aceasta perioada”, a declarat Daniel Muntean, CEO Rodbun.

Creditul sindicalizat  va fi utilizat de RodBun Grup pentru acoperirea nevoilor de capital de lucru. In cadrul acestei finantari, BCR are calitatea de Agent de documentatie, Agent de facilitate și de Garantii.

Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) a actionat in calitate de consultant juridic pentru sindicatul de banci, iar Radu Taracila Padurari Retevoescu SCA (RTPR) a acordat asistenta juridica Rodbun Grup. 

Despre Grupul Rodbun

Rodbun este o companie-integrator de produse și solutii in domeniul agricol, avand capital integral romanesc, infiintata in anul 2002. Prioritatea strategica a grupului Rodbun in perioada 2020-2030 este prezervarea, dezvoltarea și promovarea geneticii romanești de traditie și calitate. Rodbun inseamna o echipa de peste 500 de oameni care, cu seriozitate și profesionalism, le ofera fermierilor romani input-uri de cea mai buna calitate, parteneriate solide pentru valorificarea recoltelor, solutii moderne de consultanta, sprijin profesional și finantare. Grupul Rodbun detine o baza genetica de samanta pentru un portofoliu foarte larg de culturi, trei fabrici de procesare și conditionare samanta și o retea de peste 500 de Promotori și 50 de magazine agricole. Grupul detine una dintre cele mai puternice infrastructuri logistice din piata agro, cu centre logistice regionale, depozite zonale si capacitati de depozitare cereale.

Despre Banca Comerciala Romana

Banca Comerciala Romana (BCR), membra a Erste Group, este unul dintre cele mai importante grupuri financiare din Romania, incluzand operatiunile de banca universala (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi piete de capital), precum şi societatile de profil de pe piata leasingului, pensiilor private si a bancilor de locuinte. BCR este banca Nr.1 in Romania pe segmentele de economisire şi creditare. BCR ofera o gama completa de produse și servicii financiare, printr-o retea de 18 centre de afaceri și 16 birouri mobile dedicate companiilor și 370 de unitati retail situate in majoritatea orașelor din tara cu peste 10.000 de locuitori. BCR este banca nr.1 in Romania pe piata tranzactiilor bancare, clientii BCR dispunand de cea mai mare retea nationala de ATM-uri și mașini multifunctionale – aproape 1.800 de echipamente, aproximativ 13.000 POS-uri și servicii bancare complete prin Internet banking, Mobile banking, Phone-banking și E-commerce. Erste Group este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din estul Uniunii Europene. 45.690 de angajati deservesc 16,1 milioane de clienti in cadrul a 2.193 de filiale din 7 tari (Austria, Republica Ceha, Slovacia, Romania, Ungaria, Croatia, Serbia). La sfarșitul lui 2020, Erste Group detinea active totale in valoare de 277,4 miliarde EUR, inregistra un profit net de 783 de milioane de EUR, precum și un indice al capitalului comun de rangul 1 (Basel 3 implementat integral) la 14,2%.

Despre Banca Romaneasca

Banca Romaneasca ofera de 30 de ani clientilor sai, persoane fizice și juridice, o gama larga de produse și servicii de calitate adaptate nevoilor fiecaruia. Cu o retea teritoriala de aproape 100 de sucursale și agentii, Banca Romaneasca se pozitioneaza in prezent – prin solutiile diversificate pe care le propune nevoilor financiare ale persoanelor fizice și juridice – ca institutie financiar-bancara de top din punctul de vedere al accesibilitatii și competitivitatii. Detalii despre oferta Bancii Romanești puteti afla accesand www.banca-romaneasca.ro.

Despre CEC Bank

CEC Bank este institutia financiara cu cea mai lunga traditie. Fondata in 1864, CEC Bank are in prezent cea mai extinsa retea nationala, cu peste 1.000 de sucursale și unitati teritoriale și active de peste 36 miliarde lei, la sfarșitul primului semestru din 2020.  CEC Bank este o banca universala de top pe piata romaneasca, care ofera o gama completa de produse și servicii persoanelor fizice, IMM-urilor și corporatiilor mari, prin multiple canale de distributie: unitati bancare, retele de ATM, internet banking (CEConline), mobile banking și phone-banking (Tele CEC).  Statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice, este unicul actionar al CEC Bank. Mai multe detalii despre produsele și serviciile oferite de CEC Bank pot fi obtinute in orice unitate a Bancii, apeland gratuit Serviciul suport clienti la numarul de telefon 0.800.800.848 sau accesand site-ul www.cec.ro.

Despre Raiffeisen Bank

In ultimii ani, Raiffeisen a intensificat procesul de simplificare și transformare digitala, dezvoltand o serie de solutii digitale de creditare, plati online și cu dispozitive mobile care sa raspunda nevoii clientilor de a avea acces la servicii bancare oriunde, oricand. Raiffeisen Bank ofera servicii universale de banking pentru 2,2 milioane de clienti persoane fizice, 99.000 de IMM-uri și 5.750 de companii mari și medii. Peste 870.000 clienti digitali folosesc aplicatiile Raiffeisen Smart Mobile și Raiffeisen Online. Banca are 4.900 de angajati și o retea de peste 333 de agentii in toata tara, aproximativ 720 de ATM-uri, 380 de mașini multifunctionale (MFM-uri) și 23.500 de POS-uri.

Despre EximBank

EximBank este o institutie specializata ce se implica activ in sustinerea și promovarea mediului de afaceri romanesc. Pentru ca actioneaza ca agent al statului pe piata de garantii și asigurari, EximBank este unul dintre canalele prin care fondurile publice, puse la dispozitie de statul roman, se infuzeaza in economie. In cadrul programului guvernamental de sustinere a companiilor mari, companiile mari și IMM-urile cu cifra de afaceri peste 20 de milioane de lei in 2019 pot beneficia de produse de finantare si garantare cu componenta de ajutor de stat, oferite de EximBank in numele și contul statului roman. Prin acest program se asigura acces la instrumentele de suport oferite de statul roman și obtinerea unui nivel de sustinere similar cu companiile europene pentru toate firmele romanesti eligibile interesate, care pot avea acces la sprijin la suma maxima permisa de Cadrul temporar al Comisiei Uniunii Europene. Pentru detalii: www.eximbank.ro

Despre PCF Investment Banking (cunoscut anterior drept Professional Capital Finance)

PCF Investment Banking este lider pe piata locala de consultanta financiara cu un focus puternic pe servicii de corporate finance, tranzactii sindicalizate, M&A și private equity investments. Cu peste 15 ani de experienta oferita de consultanti și un volum de tranzactii de peste 1,5 miliarde de euro, PCF InvestmentBanking este unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata locala de profil, cu expertiza pe zona industriala, agricultura și infrastructura și cu un portofoliu de clienti ce include atat companii cu capital romanesc, cat și companii cu capital extern.

Despre Radu Taracila Padurari Retevoescu SCA (RTPR)

Radu Taracila Padurari Retevoescu SCA (RTPR) este o firma romaneasca de avocatura de top care furnizeaza consultanta juridica celor mai importante companii, institutiilor financiare și antreprenorilor in legatura cu intreaga gama de aspecte juridice și pentru cele mai provocatoare tranzactii și mandate. RTPR are o echipa de peste 40 de avocati deosebit de experimentati, inclusiv 7 parteneri: Costin Taracila, Victor Padurari, Alexandru Retevoescu, Mihai Ristici, Valentin Berea, Alina Stavaru, Raluca Nastase și beneficiaza de expertiza exceptionala a Prof. Dr. Lucian Mihai, ca Of counsel. RTPR este una dintre cele mai experimentate și apreciate firme de avocatura din Romania, recunoscuta ca atare de Legal 500, Chambers și IFLR 1000 – cele mai reputate ghiduri juridice internationale – care includ in mod constant RTPR pe primele pozitii in clasamentele realizate pentru diferite arii de practica, printre care Drept bancar și finantari, Corporate/M&A, Piete de capital, Solutionarea disputelor, Dreptul Concurentei, Energie și resurse naturale, Real estate și Constructii, Dreptul Muncii și Dreptul Proprietatii Intelectuale.

Despre NNDKPNNDKP este un promotor al avocaturii de afaceri in Romania. Cu o experienta de peste 30 de ani, NNDKP este recunoscuta ca un pionier al pietei de profil locale care ofera servicii de avocatura și consultanta fiscala integrate. In domeniul finantarilor, echipa NNDKP contribuie in mod constant la proiecte complexe privind finantari corporatiste, finantari de proiecte, de achizitii ale unor institutii financiare și companii internationale și locale, sau finantari ale entitatilor publice locale. Doar in ultimii trei ani, membrii echipei au fost implicati in tranzactii de finantare cu o valoare totala de peste 3,5 miliarde de euro in sectoare precum agribusiness, energie, imobiliar, infrastructura, FMCG, productie sau tehnologie.