Programul financiar de sustinere a companiilor mari se prelungeste pana la finele anului

Bucuresti, 16 iunie 2021 – Programul financiar de sustinere a companiilor mari si a IMM-urilor cu cifra de afaceri peste 20 de milioane de lei in 2019, pe care EximBank il implementeaza in urma mandatului special primit din partea statului roman, se va derula pe parcursul intregului an, valabilitatea acestuia fiind prelungita pana la 31 decembrie 2021.

Astfel, societatile comerciale care se incadreaza in aceasta categorie au la dispozitie inca sase luni in care pot depune dosare de solicitare a produselor de finantare si garantare cu componenta de ajutor de stat.

”Flexibilitatea si adaptabilitatea EximBank ne-au permis sa dezvoltam rapid anul trecut un portofoliu nou de produse cu componenta de ajutor de stat care sa deblocheze accesul la finantare al firmelor confruntate cu un deficit de lichiditati din cauza pandemiei COVID-19 si care sa intensifice efectele masurilor de sprijin implementate de autoritati. De la lansarea programului si pana in prezent au beneficiat de garantii de stat si finantari cu dobanda subventionata companii cu o cifra de afaceri totala de aproximativ 21 de miliarde de lei in 2019, iar cererea se mentine la un nivel ridicat. De aceea, prelungirea duratei de implementare a acestui program a reprezentat o necesitate in vederea concretizarii intentiilor de accesare a acestei scheme de ajutor de stat deja exprimate de potentiali beneficiari in parteneriat cu bancile finantatoare. Ne mentinem astfel angajamentul de sustinere a mediului de afaceri romanesc si de sustinere a demersurilor care se fac pentru accelerarea tendintei de crestere a economiei romanesti”, a spus Traian Halalai, presedintele executiv al EximBank.

In cadrul schemei de ajutor de stat COVID-19, dedicata companiilor mari si IMM-urilor cu cifra de afaceri peste 20 de milioane de lei in 2019, societatile comerciale pot accesa credite de investitii si credite pentru capital de lucru la rate de dobanda subventionata precum si garantii de stat care acopera necesarul de garantare pana la 90% pentru credite noi sau deja acordate de bancile comerciale pentru realizarea investitiilor si/sau pentru sustinerea activitatii curente a companiilor beneficiare.

Prin acest program, lansat de EximBank in octombrie 2020, se asigura un nivel de sustinere similar cu companiile europene pentru toate firmele romanesti eligibile interesate, care pot avea acces la sprijin la suma maxima permisa de Cadrul temporar al Comisiei Uniunii Europene.

EximBank se implica activ de aproape 30 de ani in sustinerea si promovarea mediului de afaceri romanesc, sprijinind proiectele companiilor locale prin produsele sale specifice de finantare, garantare si asigurare. Pentru ca actioneaza ca agent al statului pe piata de garantii si asigurari, EximBank este unul dintre instrumentele prin care fondurile publice, puse la dispozitie de statul roman, sustin dezvoltarea durabila a economiei.

Pentru mai multe detalii: www.eximbank.ro