EximBank finanteaza cu 167 mil. lei activitatea curenta a ALRO Slatina

Bucuresti, 14 iulie 2021 – EximBank a acordat o finantare in valoare de 167 de milioane de lei companiei ALRO Slatina, unicul producator de aluminiu si aliaje din aluminiu din Romania si unul dintre cei mai mari producatori de aluminiu integrati pe verticala din Europa, dupa capacitatea de productie. Fondurile sunt destinate asigurarii necesarului de lichiditati pentru activitatea curenta a companiei si au fost acordate cu garantie de stat emisa in cadrul schemei de ajutor de stat COVID-19, dedicata companiilor mari.

”EximBank propune intotdeauna solutii concrete si eficiente pentru a sustine dezvoltarea companiilor romanesti si ne bucuram ca, prin facilitatea acordata, asiguram uneia dintre cele mai importante companii din Romania si din Europa, fondurile necesare pentru desfasurarea activitatii curente in conditii optime. Avem incredere ca prin instrumentele oferite de EximBank, inclusiv prin intermediul schemei de ajutor de stat, putem contribui semnificativ la demersurile care se fac pentru accelerarea tendintei de crestere a economiei romanesti, astfel ca vom continua sa fim un sustinator activ al mediului de afaceri local”, a spus Traian Halalai, Presedintele Executiv al EximBank.

Mediul economic imprevizibil creat de consecintele pandemiei – care a afectat puternic doua dintre segmentele de piata esentiale pentru ALRO, respectiv industria auto si cea aeronautica, precum si preturile scazute la alumina au reprezentat principalele provocari ale producatorului roman de aluminiu pentru depasirea carora a implementat mai multe masuri de reducere a costurilor si de imbunatatire a strategiilor de achizitie si de vanzari.

„Rezilienta ALRO este obtinuta si prin valorificarea oportunitatilor generate de crize, cum este si cazul crizei sanitare; si in astfel de vremuri am ramas fideli strategiei noastre si ne-am concentrat pe investitiile in inovatie si in cele mai noi tehnologii de productie si am continuat parteneriatele cu organizatiile care sustin dezvoltarea responsabila si durabila a afacerilor”, a declarat Gheorghe Dobra, Director General al ALRO.

„Salutam punerea in aplicare a cadrului temporar pentru masurile de ajutor de stat in sprijinul economiei romanesti in contextul pandemiei COVID-19. Acest lucru ne va ajuta sa ne continuam si sa ne imbunatatim operatiunile, reflectand cele mai recente evolutii de reglementare si politici ale UE, avand alaturi parteneri de incredere precum EximBank “, a declarat Genoveva Nastase, Director Financiar al ALRO.

 

Despre ALRO

ALRO, fondata in 1961, cu inceperea productiei in 1965, este o filiala a Vimetco N.V. (Olanda), un producator global, integrat vertical, de aluminiu primar si prelucrat. ALRO este unul dintre cei mai mari producatori de aluminiu integrati pe verticala din Europa, cu o capacitate de productie instalata de 265.000 de tone pe an de aluminiu electrolitic, 35.000 de tone pe an de aluminiu reciclat si 335.000 de tone pe an de aluminiu turnat.  Principala piata pentru produsele ALRO este reprezentata de Uniunea Europeana, dar compania isi exporta produsele in intreaga lume, in peste 50 de tari de pe toate continentele. ALRO este certificat ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO 50001 pentru managementul calitatii si are certificatele NADCAP pentru productia aerospatiala, precum si certificarea IATF 16949 pentru industria auto, produsele ALRO aderand la standardele de calitate pentru aluminiu primar de pe LME, precum si la standardele internationale pentru produsele laminate plate.  Incepand cu data de 18 martie 2019, Comitetul de Indici al Bursei de Valori Bucuresti a aprobat includerea ALRO (codul ALR) in BET, indicele principal al pietei si in BET-TR (indice care include si dividendele distribuite). Actiunile ALRO sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti din octombrie 1997, iar ALRO este prima companie din industria aluminiului prezenta in cei doi indici. Incepand cu 16 noiembrie 2020, ALRO este membra al ASI (Aluminium Stewardship Initiative), o asociatie internationala care contribuie la imbunatatirea durabilitatii in sectorul global al aluminiului.

Despre EximBank

EximBank este o institutie specializata ce se implica activ in sustinerea si promovarea mediului de afaceri romanesc. Instrumentele sale financiare sunt dedicate exclusiv segmentului corporate si pot fi accesate in conditii avantajoase de orice tip de societate comerciala, fie ca este IMM sau companie mare, deruleaza tranzactii internationale, ori se adreseaza pietei interne. Companiile au la dispozitie si un portofoliu competitiv de produse de trezorerie, cash management, trade finance si factoring, ce intregesc oferta de finantare si garantare. Totodata, pentru ca actioneaza ca agent al statului pe piata de garantii si asigurari, EximBank este unul dintre instrumentele prin care fondurile publice, puse la dispozitie de statul roman, sustin dezvoltarea durabila a economiei.