EximBank deruleaza si in 2022 programul financiar de sustinere a companiilor mari

Bucuresti,  17 ianuarie 2022 – Programul financiar de sustinere a companiilor mari si a IMM-urilor cu cifra de afaceri peste 20 de milioane de lei in 2019, pe care EximBank il implementeaza in urma mandatului special primit din partea statului roman, se va derula si in prima jumatate a acestui an, valabilitatea sa fiind prelungita pana la 30 iunie 2022.

De la lansarea schemei de ajutor de stat COVID-19, dedicata societatilor mari si IMM-urilor cu cifra de afaceri peste 20 de milioane de lei in 2019, au beneficiat de garantii de stat si finantari cu dobanda subventionata companii cu o cifra de afaceri totala de 28,5 miliarde de lei, fondurile fiind utilizate atat pentru asigurarea necesarului de capital pentru desfasurarea activitatii, cat si pentru investitii. EximBank a inregistrat peste 500 de solicitari venite din partea mediului de afaceri, valoarea totala a facilitatilor de finantare si garantare acordate fiind de aproximativ 4 miliarde de lei.

”Prelungirea Programului de sustinere financiara a companiilor mari, derulat prin EximBank, era absolut necesara pentru sprijinirea economiei romanesti. Mediul de afaceri are nevoie mai mult ca oricand de programe de finantare prin care se pot accesa credite cu dobanzi subventionate pentru dezvoltarea afacerilor si mentinerea locurilor de munca. Incurajam atat firmele, cat si bancile comerciale sa valorifice in continuare aceasta resursa extraordinara, intr-un demers comun care sa sustina accelerarea creditarii corporate si generarea unei cresteri economice in concordanta cu tintele guvernamentale”, a spus Adrian Caciu, ministrul finantelor.

In cadrul schemei de ajutor de stat COVID-19, dedicata companiilor mari si IMM-urilor cu cifra de afaceri peste 20 de milioane de lei in 2019, societatile comerciale pot accesa credite de investitii si credite pentru capital de lucru la rate de dobanda subventionata precum si garantii de stat care acopera necesarul de garantare pana la 90% pentru credite noi sau deja acordate de bancile comerciale pentru realizarea investitiilor si/sau pentru sustinerea activitatii curente a companiilor beneficiare.

Prin acest program, lansat de EximBank in octombrie 2020, se asigura un nivel de sustinere similar cu companiile europene pentru toate firmele romanesti eligibile interesate, care pot avea acces ca sprijin la suma maxima permisa de Cadrul temporar al Comisiei Uniunii Europene.

EximBank se implica activ de 30 de ani in sustinerea si promovarea mediului de afaceri romanesc, sprijinind proiectele companiilor locale prin produsele sale specifice de finantare, garantare si asigurare. Pentru ca actioneaza ca agent al statului pe piata de garantii si asigurari, EximBank este unul dintre instrumentele prin care fondurile publice, puse la dispozitie de statul roman, sustin dezvoltarea durabila a economiei.